Журналістські стандарти і проблема інтолерантності в поліетнічному медіасередовищі під час війни

25 квітня доцент кафедри журналістики Ольга Михайлівна Ятчук разом зі студентами 1 курсу спеціальності «Журналістика» доєдналися до фахової дискусії «Журналістські стандарти і проблема інтолерантності в поліетнічному медіасередовищі під час війни», яка була проведена Комісією з журналістської етики та кафедрою журналістики Ужгородського національного університету.

Інтолерантність, як процес який сьогодні фіксують науковці, привертає увагу до себе. Одним з факторів формування такого ставлення  є брак інформації, саме тому це питання є актуальним для сучасних фахівців з журналістики. Маріанна Колодій - старша викладачка кафедри політології і державного управління, керівниця Центру гендерної освіти та спікерка заходу зазначила,  що активний прояв тривожності може викликати агресивну поведінку, проте це не характеризує суспільство загалом. Вона разом з колегами активно досліджували це питання, особливо серед ВПО, матеріали КЖЕ теж стосувалися цих питань: https://cje.org.ua/complaints/shchodo-publikatsii-internet-vydannia-zahid-net-pro-vruchennia-meshkantsiam-hoteliv-povistok-do-viyskkomatu/

Незважаючи на те, що українці загалом характеризувалися як достатньо толеранте супільство, в нас ніколи не було поділення на "ми" - "інші", проте з проявом агресії ситуація змінюється. Проте, в межах професії потрібно бути максимально толерантним, пані Маріанна радить чітко відрізняти журналістську діяльність від пропагандистської.

Василь Лизанчук звернув увагу на те, як інтолерантність коригується з питаннями журналістської етики, і це стосується і широкомасштабної агресії рф, де свобода слова в українському медіа просторі не повинна бути на руку "московського імперіалізму".

Євген Тичина, продюсер філії АТ НСТУ «Закарпатська регіональна дирекція» звернув увагу на тему стандартів в професійної діяльності в умовах "Єдиного марафону", як єдиного інформаційного потоку в умовах війни. Його виступ продовжував колега - Мирослав Поляковський, менеджер філії АТ НСТУ «Закарпатська регіональна дирекція».

Олексій Погорелов та Тетяна Лебедева з боку Комісії з журналістської етики теж доєдналися до дискусії. Пані Тетяна звернула увагу, що особливо в час війни збільшується відповідальність журналістів, і тому питання журналістської етики стають ще більше важливими.

Наприкінці дискусії пані Маріанна Колодій наголосила, що правда надважлива, показати усю правду життя, як є  -  це і наш журналістський вклад в історію, яка твориться зараз!