Абітурієнту 2022: Україна VS Німеччина

Власний погляд на вступну кампанію батьків абітурієнта 

Так склалось, що я, доцент кафедри обліку, аудиту, аналізу і оподаткування УМСФ, з початком війни з дітьми виїхала до Німеччини.

Але мої мрії «скориставшись ситуацією» та порадити сину, який цього року закінчив 11 клас звичайної школи м. Дніпра, вступити до вищого навчального закладу Німеччини, навряд чи здійсняться. 

Зараз оприлюднено багато інформації для українських випускників-біженців, у тому числі у Німеччині, що у 2022 році запроваджується безліч різних програм для вступу до ВНЗ (безкоштовних, пільгових, із стипендією, навіть інколи і атестату не вимагають). 

Однак…..Виявилось, що система освіти Німеччини відрізняється від української і навіть від багатьох країн Європейського Союзу. Так, у Німеччині всі діти до 18 років зобов’язані навчатися (у школах, коледжах та ін.). Тому практично всі вже фактично випускники українських шкіл (16-18 років та навіть студенти 1-2 курсів українських ВНЗ), хто опинився в Німеччині, зобов’язані відвідувати уроки, хоч десь... Оскільки місць у місцевих закладах освіти катастрофічно не вистачає, зустрічаються класи, де одночасно навчаються учні з України з 9-10-11 класів та 1 курсу українських ВНЗ (і не поодинокі випадки, коли вони навчаються, наприклад, всі у 9-10 класі). Часто такі класи називаються «інтеграційними». Як правило, дітей навчають виключно німецькій мові, у перспективі – поступово вводитимуть загальні дисципліни. Питання – чому саме так?

Відповідь: навчання у школі дитини у Німеччини та подальше навчання у різних закладах освіти для вступу до ВНЗ триває 13 років (а не як в Україні 11). При тому, в залежності від того, в якій школі (чи гімназії) ти вчишся, у тебе є (або немає шансу) тільки підготовки до вступу до ВНЗ ще 1-3 роки (дивіться схему, яку додаю). Крім того, на більшість напрямів підготовки (спеціальності) необхідний рівень знання німецької мови не нижче В2-С1 (на деякі напрями достатньо В1, але не нижче, і перелік таких напрямів дуже обмежений – в основному це спеціальності, де не потрібно спілкування (музика, мистецтво та ін.)). При всьому бажанні та успіхах абітурієнта такого рівня можливо досягнути мінімум за 1 рік у спеціальних закладах (Studienkolleg (штудиенколлег) - це спеціалізований навчальний заклад, коледж, який займається довузівською підготовкою іноземних студентів з метою згладити різницю між системами німецької та зарубіжної освіти та підготувати молодих людей до навчання у ВНЗ німецькою мовою).

Висновок. Мій випускник (з гарними оцінками, але не відмінник) ніяк не може вступити у 2022 році до ВНЗ Німеччини після закінчення цього року 11 класу в Україні. Як мінімум, ще треба вчитися від одного до трьох років у Німеччині в Studienkolleg, Abitur, а потім тільки думати про вступ до ВНЗ (якщо пройде відбір). Тому на сімейній раді прийнято рішення – не втрачати мінімум 2 роки та вступати цього року до українського вищого навчального закладу. 

Будемо вступати до Університету митної справи та фінансів!!! А далі – життя покаже…..