ОСОБЛИВОСТІ ПРИВАТИЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ СТРАТЕГІЧНИХ ГАЛУЗЕЙ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНІ

28 квітня 2021 року кафедрою міжнародних економічних відносин, регіональних студій та туризму було проведено науково-практичну онлайн-конференцію «Особливості приватизаційних процесів та управління підприємствами стратегічних галузей промисловості Україні» за участі Сергія Гриценка, радника віце-прем'єр міністра України - міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. Конференцію було проведено для здобувачів спеціальностей 292 «Міжнародні економічні відносини», 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» та викладачів кафедри міжнародних економічних відносин, регіональних студій та туризму. Організатори та модератори конференції: професор, д.е.н. Корнєєв М.В., доцент, к.е.н. Гриценко А.В., доцент, к.е.н. Малюта І.А., доцент, к.е.н. Небаба Н.О.

Виступ пана Сергія Гриценка був дійсно захоплюючим, проведеним на єдиному подиху. Спікер доповів про приклади ефективної приватизації в країнах світу, і зупинився на невдалих; надав інформацію про економічну політику шокової терапії Джеффрі Сакса, яка не спрацювала на теренах СНД; про стратегічні галузі промисловості нашої держави та повноваження і діяльність Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України; про особливості приватизації та реприватизації в Україні та багато іншого.

Безумовно, найбільший інтерес у присутніх викликали ті конкретні приклади українських підприємств, які наводив пан Сергій Гриценко. І підприємств, які потребують приватизації; і тих, які складно приватизувати і знайти власника; і підприємств, які були пов’язані тісними коопераційними зв’язками з РФ та стали «заручниками» в ситуації агресії РФ та розриву економічних відносин між країнами; і тих крупних заводів, які виявилися «на лінії вогню» в торговельній війні між США та Китаєм.

Конференція викликала багато запитань серед здобувачів вищої освіти. Ставили питання про значення приватизації для економіки України; про основні проблеми, які виникають в процесі приватизації; про стимули, перепони та обмеження для іноземних інвесторів в Україні; про приклади вдалої приватизації тощо. На всі запитання спікер відповів змістовно та цікаво.

Конференція за участі пана Сергія Гриценко стала важливою для здобувачів в плані набуття ними фахових компетенцій, поглиблення здобувачами знань і отримання практичного досвіду в сфері економіки, управління та міжнародних відносин.

Щиро дякуємо пану Сергію Гриценко за проведену зустріч та сподіваємось на подальшу плідну співпрацю!