ЗДОБУВАЧІ ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНОЇ ПРОГРАМИ «КРАЇНОЗНАВСТВО» ВІДВІДУЮТЬ ЗАХОДИ, ОРГАНІЗОВАНІ ЗАРУБІЖНИМИ СТЕЙКГОЛДЕРАМИ

Здобувачі вищої освіти, що навчаються за спеціальністю «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» (осітньо-професійна програма «Країнознавство») продовжують активно відвідувати онлайн-заходи, організовані українськими та іноземними державними установами та недержавними організаціями, що діють у сфері міжнародних відносин і зовнішньої політики.

Минулого тижня у фокусі був Китай:

13 квітня 2021 р. здобувачі вищої освіти відвідали організовану платформою «Аналізуй» онлайн-лекцію з професором історії Тель-Авівського університету Марком Гамзою, присвячену історії Шовкового шляху. Під час розмови слухачі мали можливість дізнатися про те як зародилася ідея Шовкового шляху та якими є головні етапи його розвитку; про комерційну і культурну складові Шовкового шляху; про реалізацію ідеї Шовкового шляху у XX і XXI століттях; про плани Китаю на майбутнє.

15 квітня 2021 р. здобувачі вищої освіти відвідали організовану The Harriman Institute at Columbia University лекцію доктора Еріки Марат (National Defense University) «China's Military And Security Diplomacy In Central Asia». Здобувачі вищої освіти мали можливість дізнатися про особливості військової та безпекової дипломатії Китаю у Центральній Азії. Авторка ознайомила слухачів з різноманітними аспектами військового співробітництва Китаю з пострадянськими країнами Центральної Азії, зокрема проектами у сфері технологій інтелектуального спостереження, військової допомоги та у галузі військової освіти. Також було розглянуто питання про наслідки активності Китаю в сферах, що історично були зайняті Росією.

16 квітня 2021 р. здобувачі вищої освіти відвідали семінар з професійного розвитку «Global Geopolitics: The United States, China and Russia after 2020», організований University Center for International Studies (University of Pittsburgh). Програма заходу включала низку доповідей та інтерв’ю провідних фахівців:

  1. «China-Russia-US relations and strategic triangles»: an interview (Dr. Thomas Graham, Distinguished Fellow, Council on Foreign Relations)
  2. «China’s global role in the Xi Jinping era: perspectives from the ‘Belt and road’ initiative» (Dr. Matthew Johnson Research Director/Founder and Principal, AltaSilva LLC, Philadelphia)
  3. «Russia, America, and the new global order»: an interview (Dr. Andrei Tsygankov, Professor of Political Science and International Relations, SFSU)
  4. «Ruling the East: Chinese-Russian encounters on the frontiers of capital in contemporary Vladivostok» (Joseph Livesey, Doctoral Candidate in Anthropology, NYU).

Про Європу також не забули:

14 квітня 2021 р. група здобувачів вищої освіти відвідала онлайн-конференцію «Україна і Східне партнерство: візія 2025 р.», організовану в рамках проекту «Україна і Східне партнерство: бачення 2025», який реалізується Радою із зовнішньої політики «Українська призма» і Комітетом Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом за фінансової підтримки Фонду Конрада Аденауера. У заході взяли участь: Зоряна Макаруха, начальник Управління координації відносин України з ЄС Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції (TBC); Юрій Вдовенко, координатор Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (TBC); Марія Мезенцева, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань наближення законодавства України до законодавства ЄС Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу (TBC); Войцех Конончук, заступник директора Центру східних досліджень (Польща) (TBC); Павел Хавлічек, Асоціація зовнішньої політики (Чеська Республіка) (TBC); Максим Хилько, редактор публікації, керівник програми Ради із зовнішньої політики «Українська призма»; Сергій Герасимчук, заступник виконавчого директора, Директор програми Регіональних ініціатив та сусідства Ради із зовнішньої політики «Українська призма».  В рамках заходу обговорювалися такі питання: Як зробити участь держав-партнерів Східного партнерства більш активною у двосторонньому та багатосторонньому вимірах? Яка роль держав-членів ЄС у формуванні нового горизонту Східного партнерства? Як нові виміри та напрями можуть знайти місце в політиці Східного партнерства? Як посилити двосторонні зв'язки між державами-партнерами в рамках політики Східного партнерства?

Отримані знання будуть використані у освітньому процесі, а також у науковій діяльності здобувачів вищої освіти. Проблемні питання, підняті організаторами та учасниками зазначених заходів, стануть предметом обговорення в рамках роботи студентського наукового гуртка, а також під час семінарських занять в рамках вивчення дисципліни «Регіональні аспекти сучасних міжнародних відносин».

Щиро дякуємо організаторам за надану можливість відвідати цікаві пізнавальні заходи!