ПРОВЕДЕННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ НА ТЕМУ «МИТНА СКЛАДОВА МІЖНАРОДНОГО ТУРИЗМУ»

Унікальність освітньо-професійної програми «Країнознавство» (спеціальність 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії) та освітньо-професійної програми «Міжнародні економічні відносини» (спеціальність 292 Міжнародні економічні відносини) Університету митної справи та фінансів полягає у наявності митної складової в процесі підготовки фахівців.

Для здобувачів освітньо-професійної програми «Країнознавство» та освітньо-професійної програми «Міжнародні економічні відносини» викладаються обов’язкові дисципліни «Митні формальності та процедури», «Основи зовнішньоекономічної діяльності та митної справи». Наявний досвід підготовки фахівців включає відвідування здобувачами вищої освіти під час навчальних практик підрозділів Державної митної служби України.

З метою посилення митної складової у процесі підготовки фахівців з міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій в Університеті митної справи та фінансів 13 січня 2021 р. в режимі онлайн-конференції було проведено круглий стіл на тему «Митна складова міжнародного туризму» із залученням представників митних органів України, викладачів випускової кафедри та здобувачів вищої освіти за освітньо-професійними програмами  «Країнознавство» та «Міжнародні економічні відносини», а також представників роботодавців. Спікерами виступили:

1) представник Закарпатської митниці Держмитслужби:

  • Татош Василь Васильович, в. о. заступника начальника Закарпатської митниці;

2) представники Дніпровської митниці Держмитслужби:

  • Тесленко Андрій Миколайович, головний державний інспектор відділу митного оформлення № 1 митного поста «Спеціалізований» (аеропорт у м. Дніпрі);
  • Краєвий Антон Олегович, в. о. заступника начальника відділу митного оформлення № 1 митного поста «Запоріжжя-аеропорт» (аеропорт у м. Запоріжжі);
  • Черпаков Сергій Юрійович, начальник відділу кінологічного забезпечення управління забезпечення протидії митним правопорушенням;
  • Разумей Максим Миколайович, начальник відділу запобігання та протидії контрабанді наркотиків і зброї управління забезпечення протидії митним правопорушенням.

Кожен із службовців митних органів виголосив цікаву доповідь з наведенням статистичних матеріалів та конкретних фактів. Кожна доповідь викликала численні запитання та обговорення.

Під час круглого столу обговорювались питання пропуску громадян через митний кордон України по «зеленому» та «червоному» коридорах на автомобільному та авіаційному транспорті, співпраці митних органів з суб’єктами гоподарювання щодо інформування про правила перетину митного кордону громадянами, особливостей виявлення порушень митних правил громадянами за допомогою технічних та інших засобів митного контролю, використання службових собак у процесі митного контролю, виявлення заборонених до перевезення лікарських засобів, прекурсорів та наркотичних речовин, а також інші питання й теми.

Здобувачі вищої освіти отримали надзвичайно важливу інформацію, без якої неможлива якісна організація міжнародних подорожей.

Дякуємо нашим доповідачам та усім присутнім та сподіваємось на продовження і поглиблення співпраці!