«Зростання довіри між народами сприятиме співпраці»: лекцію для студентів-журналістів УМСФ прочитав викладач Сучавського університету (Румунія) Марін Герман

Зустріч з Маріном Германом, лектором Сучавського університету імені Штефана чел Маре, доктором філософії у галузі політичних наук, журналістом з 15-річним досвідом роботи в українських та румунських медіа,  як гостьовим викладачем відбулася за сприяння асистента кафедри журналістики УМСФ Ірини Авраменко, що проходить професійне стажування у Румунії. Доєдналися на лекцію здобувачі ОП «Журналістика, реклама та зв’язки з громадськістю», які вивчають за власним вибором курс «Медіакомунікації у сфері політики».

Марін Герман основою співпраці між народами бачить потужний соціальний капітал, який, за П. Бурдьє, є вимірюваним за критеріями репутації та довіри. Науковець, спираючись на результати низки соціологічних досліджень, поділився такими власними міркуваннями: як Румунія, так і Україна щодо одна одної досі значною мірою перебувають під впливом ще радянських стереотипів і міфів, які останнім часом вправно підживлює російська пропаганда. Саме тому зараз особливої важливості набувають: питання формування медіаграмотності громадян наших країн; спільна робота зі спростування російських фейків; інформаційні кампанії з викорінення дезінформації та пропаганди. Для співпраці ж на горизонтальному рівні між представниками українських і румунських медіа, зокрема регіональних, для отримання інформації про одне одного з першоджерел, а відтак формування більш високого ступеня довіри та активнішої співпраці між нашими народами, Марін Герман пропонує створювати мережу «інформаційних хабів», які би діяли за підтримки держави та наповнювали медіапростори наших країн достовірними повідомленнями.

І, як зазвичай, було багато запитань від студентів УМСФ. Вони цікавилися деталями технологій виявлення фейків, ступенем зацікавленості румунської аудиторії у матеріалах з розвінчанням пропаганди, деталями ідеї щодо створення «інформаційних хабів» тощо. Марін Герман отримав багато вдячних слів від студентів та викладачів кафедри журналістики УМСФ за змістовно проведену лекцію й надані відповіді, а також запрошення на наукові заходи нашого університету.