ЗАХИСТ ІНТЕРЕСІВ ІНВЕСТОРІВ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ОПЕРАЦІЙ З НЕРУХОМІСТЮ В УКРАЇНІ

23 квітня 2021 року кафедрою міжнародних економічних відносин, регіональних студій та туризму було проведено науково-практичну онлайн-конференцію «Захист інтересів інвесторів при проведенні операцій з нерухомістю в Україні» за участі Олександра Голубничого – голови ТОВ «Базис-РК», голови Громадської Організації «Місто змін». Конференцію було проведено для здобувачів вищої освіти спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини» та викладачів кафедри міжнародних економічних відносин, регіональних студій та туризму. Модераторами зустрічі виступили доценти кафедри: к.е.н. Антон Гриценко, к.е.н. Ірина Малюта.

Cпікер Олександр Голубничий детально розкрив основні ризики, які мають місце при купівлі об’єкту нерухомості в Україні, а саме: ризики при здійсненні угоди за участі третіх осіб; ризики при здійсненні угоди невповноваженою особою; ризики підробки правовстановлюючого документа; ризики, пов’язані з дійсністю попередніх угод; ситуації бандитизму та угоди за примусом; ризики «заниженої вартості»; недієздатність продавця; ризики перепланування об’єкта нерухомості; ризики при продажу за дорученням тощо.

Пан Олександр наводив яскраві приклади ризикових ситуацій та шляхи виходу з них або попередження, виходячи з власного досвіду, практики діяльності ТОВ «Базис-РК» та інших компаній, які надають ріелторські послуги. Спікер звернув увагу учасників конференції на основні відкриті джерела інформації, якими може користуватися резидент чи нерезидент при купівлі об’єкта нерухомості в Україні.

Доповідь пана Голубничого викликала значний інтерес та жваву дискусію. Ставилися та обговорювалися питання: щодо особливостей купівлі об’єктів нерухомості в Україні нерезидентами, щодо купівлі об’єктів нерухомості на ранніх етапах будівництва; про пункти договору купівлі-продажу нерухомості, які мають ключове значення для кожної сторони угоди; щодо захисту прав українського інвестора на території Республіки Крим; щодо передвісників, які можуть вказувати на ризиковість проведення операції з нерухомістю; питання іпотеки, її вартості та ризиковості в Україні та інших країнах світу тощо.

Науково-практична конференція за участі пана Олександра Голубничого, голови ТОВ «Базис-РК», стала важливою для здобувачів вищої освіти в плані набуття загальних і фахових компетенцій за освітньо-професійною програмою «Міжнародні економічні відносини», поглиблення здобувачами знань і отримання практичного досвіду в сфері ринку нерухомості та захисту прав інвесторів.

Щиро дякуємо пану Олександру Голубничому за проведену зустріч та сподіваємось на подальшу плідну співпрацю!