День Європи в Україні

Відправною точкою для започаткування цього свята стала проголошена 9 травня 1950 року Декларація Шумана. Тож офіційне святкування цього свята Європейським Союзом відбувається 9 травня. Щорічно, з нагоди святкування Дня Європи, у Брюсселі, де перебувають керівні органи ЄС, країнах-учасницях ЄС, а також у представництва ЄС по всьому світу відбуваються офіційні урочистості, підчас яких європейці прагнуть в черговий раз показати єдність та солідарність.

Ураховуючи стратегічний курс нашої держави на європейську інтеграцію, в Україні відзначення Дня Європи закріплено на офіційному рівні Указом Президента №339/2003 від 19 квітня 2003 року, а його святкування відбувається щорічно у третю суботу травня. Варто відзначити, що Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи.

Основна ідея цього свята полягає в тому, щоб кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, міг відчути себе вільним у “Європейському домі”. Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.

Цього року День Європи в Україні припадає на 21 травня та має певні особливості - ми зустрічаємо їх в умовах війни. Український народ героїчно відстоює свої права і свободи, свою демократію, історію, культуру, людські життя та мрії всієї прогресивної Європи. А вся європейська спільнота згуртувалася для допомоги Україні в цій складний момент для нашої історії. Тож в цей святковий день хочеться ще раз побажати перемоги для нашої України та миру для всієї Європи!

Відеоматеріал