Профілактичні заходи щодо запобігання ботулізму та отруєнь грибами

ВСП «Дніпровський РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» інформує населення про небезпеку ботулізму та отруєнь грибами у зв’язку з реєстрацією випадків захворювань, зокрема летальних, у м. Дніпро та Дніпровському районі. Причиною повідомлення є необхідність попередження нових випадків і підвищення обізнаності населення, оскільки всі захворювання були спричинені вживанням риби власного приготування, а протиботулінічна сироватка наразі відсутня.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Ботулізм — це небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), вироблені бактеріями ботулізму. Токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі, який виробляються бактеріями Clostridium botulinum (спороутворюючі, не абсолютні анаеробні мікроорганізми, які живуть і ростуть тільки за відсутності кисню в середовищі). При цьому смак, запах і вигляд харчового продукту не змінюється. Спори присутні в ґрунті, прибережних смугах, воді та можуть зберігатися багато років. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього приготування — потенційно небезпечними є усі продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином (м’ясо-, рибопродукти, рідше — овочі).

Перші симптоми захворювання виникають через 12–24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми можуть виникнути раніше (уже через 2 год.) або значно пізніше (4 доби і більше). Чим важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — це «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів. Водночас виникає спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.

З метою попередження випадків захворювання необхідно дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:
додержуватись основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування; ретельно очищати, промивати проточною водою та просушувати овочі, особливо гриби; витримувати температурний та технологічний режими при приготуванні консервів, м’ясо-, рибопродуктів. Не купувати копчену, солену та в’ялену рибу, м’ясну продукцію на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та реалізується без лабораторного контролю. Купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть із закладів торгівлі, звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням виробника та терміну придатності.

За найменшої підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря. Госпіталізація є обов’язковою незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

 

ГРИБИ: ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ТА ПЕРША ДОПОМОГА

Страви з грибів - традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до
500 з них вважають їстівними. Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, вітаміни (В1, PР),
мінеральні речовини. Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїгися грибами:

Не купуйте гриби на стихійних ринках. При збиранні грибів уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки, беріть лише добре вам знайомі. За
найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби
поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали, а також в посушливу погоду: в цей
час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути. Готуйте гриби протягом першої доби
після збирання. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами:

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, задух, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява палюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами: терміново телефонуйте до «швидкої» - загальний номер 103; промийте шлунок простою водою; дотримуйтеся постільного режиму;
пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) - це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини; прийміть сорбенти.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!