Проведення кулінарного майстер-класу у навчальному кафе-барі для здобувачів вищої освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

У навчальному «Кафе-бар» Університету митної справи та фінансів відбувся майстер-клас з кулінарії для здобувачів вищої освіти освітньо-професійної програми (ОПП) «Готельно-ресторанна справа» присвячений приготуванню страв української кухні.

Захід був організований професором кафедри міжнародного туризму та готельно-ресторанного бізнесу Оленою Юдіною, доцентом кафедри міжнародного туризму та готельно-ресторанного бізнесу Оленою Вишнікіною. Проводив майстер-клас керівник проєкту централізації виробництва «Свіжа їжа», член асоціації «Шеф кухарів Дніпра», управляючий кафе «Express Food» Олександр Цаплін, який має великий досвід роботи шеф-кухаря, управління різними типами закладів ресторанного господарства та проведення різноманітних кулінарних заходів. Шеф-кухар запропонував гастрономічний сет, складений зі страв української кухні, в якому були представлені авторські підходи до технології приготування страв, а також до визначення складу інгредієнтів та способів їх обробки.

Гастрономічний сет є сучасним трендом на ринку послуг харчування й являє собою інноваційний напрямок ресторанного обслуговування, який отримав визнання в престижних закладах світу. Сет-меню часто використовується в національних ресторанах, характеризується варіативністю та може бути представлене комплексним обідом або вечерею в етнічному стилі, «монообідом» на основі одного виду продукту, стравами, що поєднують незвичайні інгредієнти тощо.

У межах тематики майстер-класу здобувачі вищої освіти під керівництвом Олександра Цапліна готували борщ та м'ясо натуральне по- Дніпровські за авторською технологією, складний гарнір та овочевий салат з локальних продуктів харчування, а також напій зі свіжих фруктів. Під час проведення заходу шеф-кухар демонстрував та пояснював методи обробки й підготовки складових компонентів страв, операції з технології їх виробництва, розповідав про особливості авторського підходу щодо виготовлення обраного виду продукції ресторанного господарства.

Здобувачі з великим інтересом спостерігали за роботою шефа, брали активну участь у приготуванні й оцінюванні смакових властивостей виготовлених страв (першої та другої гарячої, холодної закуски, напою) для гастрономічного сету, відпрацьовували методи їх оформлення й подавання.

Участь у майстер-класі дозволила здобувачам вищої освіти ОПП «Готельно-ресторанна справа» ознайомитись зі стилем та майстерністю високопрофесійного фахівця з ресторанної справи, набути практичних навичок щодо використання прогресивних методів обслуговування, краще ознайомитися з різноманітністю традиційних українських страв, що виготовляються з регіональних продуктів, глибше зануритися в українську культуру, дізнатися про напрями розвитку сучасної гастрономії, опанувати тонкощі та інноваційні підходи до технології приготування страв національної кухні.