Знайомство здобувачів освіти ОП “Кризова психологія” та ОП “Кризова та реабілітаційна психологія” з методом SEE FAR CBT для роботи з ПТСР

01 жовтня відбулася зустріч здобувачів освіти за ОП «Кризова психологія», ОП “Кризова та реабілітаційна психологія” другого (магістерського) рівня вищої освіти та студентів старших курсів ОП «Психологія» бакалаврського рівня з Юлією Сулаєвою, психологинею, сертифікованою психотерапевткою за методом  символдрама, членкинею Товариства Символдрами України імені Ханскарла Лейнера; сертифікованою терапевткою КПТ у методі See Far CBT, сертифікованою тренеркою Інституту профілактики стресу (Ізраїль).

Психологиня розповіла про метод, розроблений під керівництвом професора Мулі Лаада (Громадський центр профілактики стресу, Кирьят-Шмона, Ізраїль).  Метод SEE FAR CBT використовується для лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР) та всіх форм тривожних розладів. SEE FAR CBT пропонує чітку організацію процесу лікування: терапія складається з конкретних кроків. Робота ведеться за розробленим протоколом.

Модель SEE FAR CBT заснована на поєднанні ефективних методів терапії ПТСР, що фокусуються на наступному.

  1. Тілесній переробці травматичного досвіду (SE – somatic experience)
  2. Роботі з уявою з використанням метафоричних карт та створення цілеспрямованної візуально-мозкової реконструкції пам‘яті про травматичну подію (FR – fantastic reality).
  3. Зміні негативних установок та набутті позитивного досвіду у подоланні тривожних станів (CBT – cognitive behavioral therapy).

Метод See Far CBT працює за рахунок розрядки  емоційної напруги, набутої в наслідок травми та реконструкції пам’яті про травму, пропонується покроковий протокол роботи і чітке розуміння, що за чим і з якою метою необхідно робити.

Що отримує клієнт, з яким працює психолог за методом See Far CBT: можливість контролювати фізіологічні симптоми (роздратування, спалахи гніву, агресія, постійне відчуття небезпеки, відчуття провини, страх, паніка, нав'язливі думки, флеш-бекі), зникає безсоння та нічні кошмари, зменшується схильність до вживання психоактивних речовин. Спогади контролюються («виводить на поверхню» спогади без гострої емоційної реакції, спроможен «відставити їх убік»), самооцінка повертається до норми, з'являється бажання та здатність встановлювати соціальні контакти, відновлюється сенс життя, який було втрачено під час травматичної події.

Отже, зустріч з практиком з багаторічним досвідом була дуже корисною!