ПРОМОВА РЕКТОРА до 10-річчя Університету митної справи та фінансів

Шановні колеги, дорогі студенти, почесні гості!

Сьогодні ми відзначаємо 10-річчя нашого Університету   - важливу подію, що символізує десятирічну історію розвитку, досягнень та нових можливостей. Університет митної справи та фінансів створений на базі двох відомчих навчальних закладів – Академії митної служби України та Дніпропетровської державної фінансової академії.

АМСУ з 1996 року готувала фахівців для Державної митної служби. З 10 000 митників України, четверта частина – випускники Академії (різних  форм навчання). ДДФА знаходилася в підпорядкуванні Мінфіну і готувала спеціалістів для фінансового сектору економіки – співробітників податкової, казначейства тощо.

10 років – це не просто цифра, це – десятирічний шлях, наповнений досягненнями, успіхами, викликами й перемогами. За цей час ми стали не лише освітнім центром, але й спільнотою, що об’єднує амбітних, талановитих та наполегливих людей.

За 10 років існування УМСФ став потужним багатогалузевим закладом освіти, в якому здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти за  30 бакалаврськими та 20 магістерськими освітніми програмами.

Сьогодні ми забезпечуємо навчання більш ніж 6 тис ліцеїстів, студентів, курсантів, аспірантів, докторантів.

На 4-х факультетах та в інституті права навчаються майбутні економісти, підприємці, управлінці, психологи, журналісти, філологи, айтівці, логісти, менеджери,  маркетологи, ресторатори, історики, юристи, митники, податківці тощо.

Неможливо перерахувати навчальні здобутки студентів. Скажу тільки, що юристи, які  удосконалюють свої знання в юридичній клініці, кожного року займають лише призові місця у змаганнях  серед клінік юридичних факультетів ЗВО всієї України.

З 2019 р. маємо  в своєму активі кафедру військової підготовки, випускники якої сьогодні гідно захищають державу на фронтах. Велика кількість випускників кафедри відзначена державними та відомчими нагородами, призначені на високі посади у з’єднаннях і частинах Сил оборони.   На превеликий жаль, маємо загиблих: офіцера кафедри Андрія Анатолійовича Николайчука, випускників – Семена Шикоряка, Романа Мєркова та Дмитра Капітурова.

За ініціативи Міністерства у справах ветеранів та за підтримки міжнародних організацій (МОМ, ПРООН) на базі кафедри був відкритий і успішно функціонує перший в Україні Центр ветеранського розвитку. Це унікальний проєкт, що допомагає нашим захисникам адаптуватися до мирного життя та отримати нові знання і навички. Запроваджено декілька  освітніх програм для ветеранів. Йде підготовка до відкриття Центру життєстійкості та психологічної підтримки.

З 2020 року   в Університеті працює ліцей міжнародних відносин. Майже 300 ліцеїстів починаючи з 8-го класу опановують основи міжнародних відносин, права, вивчають декілька мов. Незважаючи на  молодий вік, ліцей вже двічі отримував золоті медалі на міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти», директорка ліцею Наталія Власова є переможцем національної премії GLOBAL Teacher Prize Ukraine та  входить до 50 кращих вчителів держави.

Спеціалізацією УМСФ є професійна цільова підготовка кадрів. Кожна спеціальність орієнтується на потреби стейкголодерів.

Особлива гордість нашого Університету – це партнерство з державними органами влади та провідними компаніями. Завдяки цьому  партнерству наші студенти мають можливість проходити практику в реальних умовах, а також отримувати підтримку при працевлаштуванні. Це не просто теоретична освіта – ми готуємо фахівців, які вже під час навчання отримують цінний практичний досвід.

Всі освітні програми адаптовані під потреби стейкголдерів відповідно до укладених договорів про співпрацю. Практична підготовка здійснюється на базі роботодавців. Для прикладу, УМСФ має договори з Федерацією роботодавців України, Держмитслужбою, Бюро економічної безпеки та іншими державними, правоохоронними, судовими органами, банками, приватними установами й організаціями.

Фішка УМСФ – разом з дипломом випускник має отримати перше робоче місце.

Родзинкою УМСФ є профільні центри, тобто платформи, за допомогою яких стейкголдери контролюють підготовку кадрів. Це центри Агенції з розшуку та менеджменту активів (АРМА), підприємництва, інформаційних технологій, інноваційного розвитку банківської системи України, фінансової освіти, розвитку аудиту, правової освіти, розвитку туризму та гостинності, журналістики та медіакомунікацій, підтримки культурної спадщини.

 Отримавши професійну освіту  наші випускники посідають гідне місце в українському суспільстві та міжнародній спільноті. Членами Асоціації випускників є Секретар Дніпровської міської ради Олександр Санжара, заступник Голови Держмитслужби Владислав Суворов, директорка департаменту МОН Ірина Шумик,  представник ООН в Україні Віталій Разживін та інші.

Університет митної справи та фінансів є центром наукових досліджень.

95 %  НПП мають наукові ступені та звання, більшість має практичний досвід роботи по спеціальністю.

Ми пишаємося тим, що в колективі працюють такі видатні вчені, як    Юрій Петруня – завідувач кафедри менеджменту, д.е.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України, один з найвідоміших менеджерів України; Володимир Тертишник – д.ю.н., професор, автор більш ніж 250 публікацій з юриспруденції, в т.ч. коментаря до КПК України, Правничої енциклопедії; Ольга Калашникова  – д.ф.н., професор, завідувачка кафедри експертизи  культурних цінностей та дизайну, найвідоміший теоретик з  експертизи культурних цінностей.

15 випускників  ЗВО стали   науково-педагогічними працівниками Університету, серед них кандидати та доктори наук: Вікторія Даценко,  Галина та Максим Разумеї, Марія Губа, Тарас Пасічник,  Ольга Григораш, Вікторія Тараненко, Наталія Ковтун, Владислав Рябоволенко, Інна Єфімова, Юлія Даньшина,  Катерина Тарасенко, Анна Маслова,  Олена Критенко.

Молоді науковці неодноразово отримували стипендії  Кабміну України та Верховної ради – професорка, доктор наук Юлія Запорожченко, професор, доктор наук Максим Корнєєв,  професорка, доктор наук Валерія Фесенко, професор, доктор наук Євген Легеза в 2021 році був визнаний кращим молодим вченим в Україні.

Ми проводимо підготовку докторів філософії та докторів наук за 5 спеціальностями, маємо спеціалізовані вчені ради для захисту дисертацій.

За ці 10 років в УМСФ отримали науковий ступінь доктора наук понад 20 осіб та кандидата наук - близько 110 осіб.

Науково-педагогічними працівниками Університету опубліковано близько 300 статей у журналах, які входять до наукометричної базази Scopus, понад 260 статей у виданнях, що розміщені на платформі Web of Science Core Collection, понад 1000 статей – у наукових фахових виданнях України категорії Б. Також опубліковано та взято участь у написанні понад 100 монографій, у тому числі за кордоном.

 Наша бібліотека має унікальне зібрання видань з митної справи, що налічує понад 170 тисяч примірників. Це найбільший фонд в Україні, присвячений цій тематиці.

В УМСФ функціонують наукові школи, видаються дві наукові серії книг «Митна та податкова політика», «Бізнес, економіка, фінанси», фахові журнали з економіки, фінансів, права, публічного управління, техніки. Щорічно проводяться 6 міжнародних конференцій.

Університет має міжнародне визнання. УМСФ є членом  Всесвітньої мережі  митних університетів (INCU) та Європейської асоціації місцевої демократії (ALDA). Договори з делегатами іноземних партнерів, програми академічного обміну, міжнародні гранти підтримують міжнародний статус УМСФ. На базі УМСФ функціонують  7 міжнародних центрів,  у т.ч. азербайджанський, бразильський, почесного консульства Кот-д’Івуару, які стають платформами для обміну досвідом та розвитку нових ініціатив.

Так, завдяки польському центру, наші студенти здобувають паралельну освіту в Варшавському університеті. 

Корейський центр надає можливість студентам проходити навчання в  університетах Республіки Корея, стажування на базі організації Хваранг у США. Завдяки Центру на фронт було передано тисячі військових аптечок.

Італійський центр сприяє проходженню десяткам студентів практики на півдні Італії. За допомогою центру було підписано договори про співпрацю між містами області та регіонами Італії.

На базі арабського центру було проведено економічний форум за участі 35 арабських  бізнесменів, підписані  договори, студенти мали можливість вивчати арабську мову.

До війни у нас навчалися студенти з 19 країн світу. Ми щорічно проводили для іноземних студентів регіону культурні фестивалі, створили Асоціацію молодих митників.

УМСФ постійно відвідують посли іноземних держав – США, Бразилії, Азербайджану, Латвії, Республіки Корея, Ізраїлю, Чеської Республіки, Німеччини, Туреччини.

Розширюючи наші можливості, ми готуємося до відкриття грузинського, болгарського, індійського, турецького центрів, центру ALDA. Відкриття центру Публічної дипломатії на основі меморандумів з Дипломатичною академією при МЗС України та Громадської організації Міжнародної  асоціації зовнішньої політики, що об’єднує дипломатів,  дозволить студентам і ліцеїстам переймати досвід дипломатичних представництв України.

Йде різнопланова робота з формування свідомого світогляду студентів.

Ми пишаємося нашими  експозиціями та художніми галереями, що зберігають культурну спадщину України. Особливо хочу відзначити музей, який був створений у 2011 році та модернізований у 2022 році. Більше 20 експозицій, які  присвячені історії торгівлі, митній справі, боротьбі з контрабандою та розвитку фінансів в Україні  та світі,  художнім традиціям українського народу. Кожен  хол нашого університету перетворений на окрему музейну або виставкову зону. Унікальними є виставка форменого одягу митників світу, «Петриківський розпис», «Вишиванка».

У 2023 році  ми стали членом Асоціації митно-податкових  музеїв світу.

У цьому ж  році подано заявку на відкриття кафедри ЮНЕСКО (документи перебувають на розгляді).

УМСФ  має   потужний   студентський парламент, який славен своїми  справами. Щорічно проводяться дні факультетів, посвяти в студенти, студентський ярмарок, ліга сміху, конкурс «Студент року», круглі столи, наукові форуми.

Парламент гідно відстоює свої інтереси перед державними інституціями і приватними структурами. У музеї історії  УМСФ експонуються розбиті барабани на демонстрації проти свавілля чиновників Дніпрогазу, які не давали газ для опалювання  корпусів та гуртожитків.

Перемоги   та нагороди Університет отримує не лише в освітній та науковій сферах, але й завдяки творчим та спортивним здобуткам наших  студентів та випускників. Творчий колектив неодноразово посідав переможні місця у щорічному міському фестивалі «Студентська весна» та інших престижних національних та міжнародних конкурсах.

Візитівкою нашого вишу став лауреат і переможець міжнародних конкурсів в Литві, Туреччині, Іспанії, Болгарії є народний ансамбль фольклорного танцю «Веселка», незмінним керівником якого є Сергій Іванович Жир. Деякі з наших випускників не покинули творчість і після закінчення вишу, у чому ви зможете впевнитися на концерті.

 Наші студенти і випускники є чемпіонами з багатьох видів спорту.

У музеї Університету зберігаються нагороди двох чемпіонів і багаторазових призерів Паралімпійських ігор - Федини Олексія та Хорави Давида; учасниці Олімпійських ігор Садовської Катерини.

Чемпіонів та призерів світу – 20 нагород.

Чемпіонів Європи – понад 15 нагород, які постійно додаються.

Університет має потужну матеріально-технічну базу – 5 корпусів, 4 гуртожитки, спортивні майданчики,  актові зали, басейн, стрілецький тир, сучасна бібліотека,  комп’ютерні лабораторії.  

Кожна аудиторія УМСФ  унікальна. Держмитслужба  допомогла нам  оформити  26 аудиторій кожної митниці України, є аудиторія Всеукраїнської асоціації адвокатів України, Асоціації банків регіону. Всі аудиторії оснащені мультімедіа, кондиціонерами, спеціальним обладнанням.

В умовах війни ми облаштували 4 укриття. Закупили потужні генератори.

 Стратегію розвитку УМСФ підтримує Наглядова рада, до якої входять відомі представники політичної та економічної еліти України.

Впевнений, що за підтримки Наглядової ради та з допомогою наших випускників, з якими ми завжди підтримуємо зв'язок, які вже навчають сьогоднішніх студентів як в Університеті, так і під час проходження практик, ми зможемо розвивати наші досягнення та вибудувати Університет європейського рівня.

Наш Університет  є сучасним закладом вищої освіти зі своїми традиціями та перспективами. За ці 10 років ми створили освітній простір, що готує майбутніх лідерів нашої держави. Наші студенти — це наше майбутнє, і ми робимо все можливе, щоб вони мали найкращі можливості для свого розвитку. Попереду у нас ще багато викликів, але я впевнений, що ми подолаємо їх разом.

Щиро дякую кожному з вас за підтримку, відданість і наполегливу працю.

Нехай майбутнє буде таким же яскравим й успішним, як і ці перші 10 років. Вперед до нових вершин!

Дякую за увагу!

 

Репортаж з нагоди 10-річчя Університету митної справи та фінансів див. тут