СФРАГІСТИКА ТА ДЖЕРЕЛОЗНАВСТВО НА ЗАХИСТІ ІСТОРИЧНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ УКРАЇНИ

3 травня 2024 року студентам 3-го та 4-го курсів спеціальності “Історія та археологія” була прочитана гостьова лекція зі спеціальних історичних дисциплін. Студенти мали змогу переглянути значну кількість ілюстративного матеріалу. Кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу спеціальних галузей історичної науки та електронних інформаційних ресурсів Інституту історії України НАН України Олександр Алфьоров прочитав лекцію на тему: “Інформаційний потенціал сфрагістики”, – в якій показав, яким чином дослідження середньовічних вислих печаток, що дійшли до нашого часу, доповнює інформацію писемних джерел, зокрема, дає змогу встановити імена незнаних науковцям митрополитів, найменування тогочасних посад і навіть родинні зв’язки. Жіночі печатки засвідчують високий статус і майнову незалежність жінок Руської держави. Кілька разів розповідь набирала форму діалогу з аудиторією.

10 травня – з успіхом відбулась лекція д.і.н., професора,  заввідділом актової археографії Інституту української археографії та ім. М. С. Грушевського НАН України Віктора Брехуненка «Інструментарій джерелознавства як засіб спростування ключових російських «історичних аргументів» в новітній інформаційній війні».  Зустріч тривала 2 години 45 хвилин. Пан Віктор підкреслив важливість звернення до історичних джерел, як архівних, так і опублікованих. Учений відзначив про підвищення інформаційного потенціалу джерел для наукової перевірки російських “історичних аргументів” З цих позицій на основі історичних джерел, зокрема, й московських, було показано безпідставність сучасних російських міфів, котрі широко тиражуються. Виклад супроводжувався демонстрацією витягів із джерел, а також мап і топографічних аерознімків. Лекція викликала інтерес як у студентів, так і у викладачів кафедри історії та теорії держави і права, котрі майже у повному складі були присутні на заході.

Висловлюємо велику вдячність панові Олександру та Віктору за згоду провести такі заходи і за цікаві та змістовні лекції.