Участь у міжнародній науково-практичній конференції проректорів з наукової роботи

В Ужгородському національному університеті 26–29 жовтня 2023 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція проректорів з наукової роботи «Євроінтеграція української освіти й науки: проблеми та виклики». В роботі науково-комунікативного заходу взяли участь понад 40 проректорів із наукової роботи закладів вищої освіти України.
Організаторами конференції були Ужгородський національний університет та Центр українсько-європейського наукового співробітництва.
Однією із численних важливих тем, що обговорювалися, була також проблема перманентного зниження якості правового регулювання порядку підготовки та атестації докторів філософії. Проректори висловили консолідовану позицію стосовно неприйнятності такої практики, яка не лише шкодить як університетам, так і здобувачам третього рівня освіти, а й являє собою виклик інтересам національної безпеки нашої держави, адже призводить до зниження життєздатності вітчизняної молодої науки. Очевидно, що держава, яка матиме занедбану освіту та науку, не має шансів не тільки стати повноцінним членом Європейського Союзу, а й взагалі зберегти власний суверенітет.
Спільнота проректорів виробила конкретні науково обґрунтовані пропозиції, які будуть належно оформлені та спрямовані до органів влади, а також доведені до відома суспільства.
В підсумку учасники конференції зазначили, що конструктивна комунікація за напрямами діяльності керівної горизонталі закладів вищої освіти, зокрема проректорату з питань науки, – це дієвий інструмент у визначенні стану академічної науки та напрацюванні пропозицій щодо її розвитку.