ДОТРИМАННЯ ПРИНЦИПІВ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ – БАЗОВА ЗАСАДА СУЧАСНОГО ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

05 жовтня 2023 року зі здобувачами вищої освіти І курсу спеціальності 292 Міжнародні економічні відносини (освітньо-професійна програма Міжнародні економічні відносини) відбулася зустріч, присвячена розгляду головних понять та цінностей академічної доброчесності, дотримання яких є запорукою якості в освітньому процесі та наукових дослідженнях.

Здобувачі ознайомились з провідними поняттями академічної доброчесності, морально-етичними цінностями всіх учасників освітнього процесу, існуючими порушеннями академічної доброчесності (плагіат, фальсифікація, фабрикація тощо). У ході зустрічі були наведені приклади недотримання академічної недоброчесності у закладах вищої освіти як України та і інших держав, проаналізовано вітчизняні та закордонні практики протидії цьому ганебному явищу.

Здобувачі вищої освіти також були проінформовані про чинну нормативно-правову базу, присвячену питанням академічної доброчесності, особливості її застосування, відповідальність за її порушення. Значна увага була зосереджена на аналізі чинних в Університеті митної справи та фінансів документів, що регламентують практику дотримання академічної доброчесності, – «Кодексу честі та етики Університету митної справи та фінансів», «Положення про академічну доброчесність та етику академічних взаємовідносин в Університеті митної справи та фінансів»,  «Положення про протидію  плагіату в Університеті митної справи та фінансів».

Першокурсники отримали базові знання про академічну доброчесність та шляхи протидії її порушенням, що мотивуватиме їх дотримуватися фундаментальних засад академічної доброчесності протягом всього періоду їх навчання.