Previous Next

Студенти та абітурієнти Університету митної справи та фінансів відвідали розкопки нововідкритого кургану-кромлеху

До дня археолога  кафедра історії та теорії держави і права й кафедра туризму Університету митної справи та фінансів провели екскурсію до унікального кургану у Дніпропетровській області, якому п'ять тисяч років.

Нашим гідом до світу курганів був дослідник й фахівець-археолог Ярослав Ярошенко, співробітник Дніпровської археологічної експедиції.

З його слів, село Новоолександрівка на нашій Дніпропетровщині перетворилось на один з епіцентрів археологічних досліджень країни у зв`язку з виявленням унікальної пам'ятки - кам'яного укріплення, або кромлеху. Зараз тут вже закінчились розкопки одного з найбільших і, за оцінками археологів, одного з найстаріших курганів України, йому більш як п'ять тисяч років.

У внутрішній частині кургану археологи досліджують одне з найбільших відомих кам'яних укріплень в Україні. Воно не лише захищало курган від руйнування, а й символізувало, як кажуть дослідники, межу між світом мертвих та світом живих. Тут колись проводили ритуали та вшановували померлих. «Місце сили», як прийнято казати.

Кам'яне коло складається з 64 брил, кожна з яких важить близько тонни. Туристи його вже навіть жартома називають "українським Стоунхенджом". Науковці кажуть, що кам'яну споруду такого масштабу та конструкції українська археологія ще не зустрічала.

Геологи припускають, що їх могли доправляти сюди водними шляхами. Але не виключають і більш оригінального способу - на санях взимку.

Археологи упевнені, що з огляду на складність споруди, тут поховані люди високого статусу. Вони займали почесне місце в давньому суспільстві. Можливо, старійшини або інші поважні люди, які в разі небезпеки могли згуртувати біля себе одноплемінників та дати відсіч іншим племенам. Цікаво, що в одному з давніх поховань раннього бронзового віку археологи знайшли сліди муміфікації. Частину біоматеріалу відправлять до Німеччини на експертизу ДНК.

Загалом же дослідження триватимуть 2-3 роки.

Суперечки навколо цього кургану привернули увагу, але не допомогли археологам вирішити головну проблему археології в Україні – дослідження й видовищного представлення усіх пам`яток в Україні, дійсного збереження та всебічного висвітлення історії України. Між тим, лише волонтерський рух нараховує кілька десятків добровольців, які привертають увагу до реального розорювання та знищення курганів по всій країні.

Курган же в Новоолександрівці незабаром отримає нове життя – після завершення розкопок на його місці має з'явитись музей просто неба. Кромлех буде у центрі рекреаційної зони з пішохідними доріжками та фонтаном. Усі витрати обіцяє взяти на себе забудовник.

А зараз на місці розкопок археологи періодично проводять екскурсії, одною з яких була й наша.