Волонтерська діяльність в умовах війни – покликання, соціальне визнання, реакція на стрес?

6 червня 2022 року студенти 2 курсу спеціальності Публічне управління та адміністрування факультету управління УМСФ долучилися до онлайн зустрічі з волонтером, партнером ГО «Злагода життя», блогером, журналістом (сайт «Разом»), ізраїльським викладачем Тетяною Воловельска.

Зустріч розпочалася з питання про суму товарообігу між Україною та Ізраїлем: 700 тис доларів – це багато чи мало для наших країн? І який потенціал та перспективи посилення взаємовигідного співробітництва для наших країн? З 1 січня 2021 року між Україною та Ізраїлем запрацював договір про зону вільної торгівлі, який готували з 2013 року. Документ передбачає скасування ввізних мит для 80% українських промислових товарів і 70% мит на ізраїльський імпорт. Попереду розширення договору на сферу послуг. Йдеться не тільки про постачання харчових продуктів (50% імпорту зернових в Ізраїль йде з України), йдеться й про сферу HighTech послуг (ІТ сфера). Відповідно можливості для співробітництва відкриваються широкі.

Далі відбулося обговорення волонтерського руху в Ізраїлі та його партнерів в Україні. Виявилося, що волонтерство є органічною частиною суспільних відносин та самоорганізації громадян обох країнах, що характеризується спільністю інтересів, цілей та поєднання зусиль людей, які хочуть зробити світ краще, постають за справедливість та рівність, за мир, безпеку, демократичні цінності та розвиток.  

Війна змінила ставлення, цінності людей обох держав, які воюють за виживання доволі тривалий термін, і це впливає рівень свідомості та відповідальності, свідчить про факт зближення культур та співпереживання, підтримку на таких інформаційних зустрічах, які відбуваються в Університеті митної справи та фінансів. 

Дякуємо п. Тетяні за таку цікаву зустріч для наших студентів, які розуміють, що волонтерство є не лише поклик душі, внутрішня потреба, але важка праця, багато часу, нервової енергії, емоцій, «важких» людей і налаштованість на перемогу! Вважаємо, що саме такі зустрічі з практиками якнайкраще готують наших майбутніх публічних управлінців до професійної діяльності, доповнюючи академічні знання!

Воловельска.pptx