Обласова Ольга Ігорівна

Доцент кафедри журналістики факультету управління Університету митної справи та фінансів

 

 

Освіта. У 1993 році закінчила Дніпропетровський державний університет за спеціальністю «Історія». 1994-1997 рр. – аспірантка кафедри історіографії та джерелознавства ДДУ.

Науковий ступінь: PhD (2010), кандидат історичних наук за спеціальністю Історичні науки 07.00.06 – Історіографія, джерелознавство та спеціальні історичні дисципліни (1999).

Вчене звання: доцент кафедри реклами та зв'язків з громадськістю (2016).

Викладає дисципліни: «Журналістський фах», «Історія масової комунікації», «Візуальна комунікація», «Сучасні рекламні технології».

Сфера наукових інтересів: розробка PR комунікацій соціально-мистецьких проєктів; історія масової комунікації; культура як форма мистецької дипломатії, вплив мистецтва на формування національної свідомості суспільства, творчість як форма психологічної реабілітації та самоідентифікації в умовах війни, реалізація нових форм комунікації та медіабезпеки в українському суспільстві.

Профіль у Google Scholar, ORCID, Researcher ID,

Електронна пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Міжнародна діяльність, зарубіжні стажування.

  • Програма «Better together» у Республіці Польща (17-24 вересня 2023 року): молодіжний обмін «Picture of Human Rights» за участю студентів з Польщі та України як складова проєкту Польсько-української Ради обміну молоді з метою міжкультурного діалогу, за сприяння Міністерства освіти і науки Республіки Польща, https://www.facebook.com/kafedra.journalism.umsf;
  • Міжнародний соціально-мистецький проєкт «РІЗДВО РАЗОМ З УКРАЇНОЮ», 10-16 грудня 2022 р.: європейський (Відень, Братислава, Дебрецен, Будапешт, Прага, Варшава) тур дітей з регіонів бойових дій та Закарпаття, які через мистецтво розповідали про події в Україні, для представників вищого керівництва європейських країн, https://www.facebook.com/groups/522960956416772;
  • Медіа-проєкт «МОСТИ МИСТЕЦТВА Menų Tiltai», Україна-Литва, 2019-2021 рр., за підтримки УКФ: https://www.facebook.com/bridgesofart/, https://www.youtube.com/watch?v=iUvBawizhJY, https://www.youtube.com/watch?v=qV3YcUllQ-0, https://www.youtube.com/watch?v=EqV_SJrdcQI;
  • Міжнародна творча лабораторія дитячого кіно та анімації ім. Марлена Матуса «MatusLab», з 2020 р.: https://www.facebook.com/mmatuslab, https://www.facebook.com/matus.fest

Наукові та навчально-методичні праці:

  1. Обласова О. І. Комунікаційні інструменти фестивального руху Закарпаття. Науково-виробничий журнал “Держава та регіони. Серія: Соціальні комунікації”. 2019. № 1(37). С. 89–94. Фахове видання.
  2. Обласова О. І. Особливості комунікаційної стратегії соціокультурних проектів в Україні (на прикладі фестивалю «Червене вино»). Науково-виробничий журнал “Держава та регіони. Серія: Соціальні комунікації”. 2019. № 4(40). С. 110–116. Фахове видання.
  3. Волошина К., Обласова О., Мироненко В. Комунікаційні прийоми і методи інформаційної підтримки мистецького проєкту. Communications and Communicative Technologies. 2022. Вип. 22. С. 36–46. DOI: 10.15421/292204.Фахове видання.
  4. Методичні рекомендації для семінарських (практичних) занять та самостійної роботи студентів з дисципліни «Соціальна реклама» підготовки фахівців ступеня вищої освіти «бакалавр», галузі знань 61 «Журналістика» спеціальності 061 «Журналістика» / укл. к.іст.н.  Обласова О. І. Дніпро: РА «КИТ». 2019. 32 с.
  5. Жаркова В. Є., Обласова О. І. Фірмовий стиль як технологія просування бренду. Масова комунікація у глобальному та національному вимірах. Дніпро : ДНУ імені О. Гончара, факультет систем і засобів масової комунікації, 2019. Вип. 11. С. 41–46.
  6. Чорна Д. Ю., Обласова О. І. Створення сайту для фестивалю українсько-литовської співдружності «Мости мистецтва». Система національних ЗМК у сучасній Україні: нова візія : Матеріали ХVІ Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених та студентів. Дніпро: ДНУ імені О. Гончара, факультет систем і засобів масової комунікації, 2020. С. 118.
  7. Обласова О. І. Комунікаційна стратегія та особливості інформаційної підтримки культурних проєктів (на прикладі грантових проєктів Українського Культурного Фонду) // Наукова конференція за підсумками науково-дослідної роботи ДНУ за 2021 рік (секція «Реклама і зв’язки з громадськістю») м. Дніпро, 21 березня 2022 р.
  8. Обласова О. І. Комунікаційна складова соціокультурних проєктів // Наукова конференція за підсумками науково-дослідної роботи ДНУ за 2021 рік (секція «Реклама і зв’язки з громадськістю») м. Дніпро, 19 березня 2020 р.
  9. Член редакційної колегії з 2019 р. наукового журналу "Масова комунікація у глобальному та національному вимірах" (збірник індексується у Google Scholar, ZENODO, OpenAIRE).

Професійні та творчі досягнення.

Ініціатор/Організаторка національних/всеукраїнських молодіжних соціально-мистецьких медіа-проєктів та фестивалів дитячо-юнацької творчості:

- Мистецький Форум «ART-ПОСТ.UA» [Простір Освіти Сучасної Творчості], 2023 р., об’єднання творчої спільноти митців, педагогів для обговорення проблем і викликів мистецької освіти в умовах війни, обмін досвідом керівників дитячих творчих колективів з різних регіонів України, які працюють під час війни,

https://www.facebook.com/yaskravakraina/;

- Соціальний проєкт «AUталанти – митці UA»,  2021 р., створення циклу документальних фільмів про особливості інклюзивної комунікації, https://ucf.in.ua/archive/6202444dcf6d9220826652f2, у співпраці з УКФ;

- Соціально-культурний проєкт «Легенди одеського лиману», м. Одеса, 2021 р., за підтримки УКФ та Українського інституту національної пам'яті – до 30-річчя Незалежності України, серія короткометражних анімаційних роликів про збірні образи різних верств населення, які протягом століть формували культурний колорит південної України, https://ucf.in.ua/archive/6202444dcf6d9220826652f2https://www.facebook.com/legendlimod;

- Історико-культурна акція до Дня Українського козацтва «Легенди Старого Кодаку», 2020 р. https://www.youtube.com/watch?v=PDruUYcKxGs.

Авторка/Виконавець навчально-методичних семінарів та практикумів для освітян різних рівнів та викладацького складу методцентрів і творчих спілок:

- Спікерка дискусійної панелі «Інформаційний та інтелектуальний спротив і наступ» Міжнародного конгресу Координаційної платформи «ВзаємоДія», 3 березня 2023 р., Ужгород,  ректорат УжНУ, учасники: працівники медіасфери, волонтери, які працюють з культурною дипломатією та роблять внесок в інформаційну боротьбу;

- Спікерка Форуму креативних та культурних індустрій (ВАККІ) за напрямом «Комунікаційні технології фестивального руху», в якості експерту УКФ з оцінювання грантових проектів з представниками Всеукраїнського Молодіжного Центру, м. Київ, 20 вересня 2020 р. (актуалізація проблем культурних і креативних індустрій, розуміння і створення перспектив і візії розвитку, навчання учасників, нетворкінг).

Член журі багатьох професійних конкурсів (Голова журі/суддя Міського конкурсу «Дніпро Юнпрес-2019» тощо) та мистецьких фестивалів.

Відзнаки:

Нагороджена пам’ятним нагрудним знаком «За сприяння Повітряним Силам  Збройних Сил України» (наказ Командувача Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Миколи Олещука № 341 від 28 квітня 2023 року), за активну громадську позицію, патріотизм та вагому підтримку військових частин і підрозділів Повітряних Сил Збройних Сил України.

Подяка від Народного депутата України Михайла Лаби «За безкорисливу волонтерську допомогу, гідну працю та вагомий внесок у справу збереження та пропагування традицій і культурних цінностей народу України, зміцнення культурної і духовної єдності», Київ, 2023 р.

Подяка від Начальника Закарпатської обласної військової адміністрації Віктора Микити «За активну участь у соціально-мистецькій акції «Різдво разом з Україною», м. Ужгород, 16 грудня 2022 р.

Практичний досвід:

- Засновниця ГО «ДАР» [«ДНІПРО АРТ РЕЗИДЕНЦІЯ»], 2022 р.;

- Голова Правління ГО «ЯСКРАВА КРАЇНА» з 2008 р.;

- Директор рекламно-інформаційної агенції «КИТ» з 2006 р.

 

Участь у професійних об’єднаннях.

  1. Членкиня Національної спілки журналістів України з 2018р.
  2. Член Експертної ради Сектору «Культурні та креативні індустрії» державної установи «Український культурний фонд», 2020-2023 рр.
  3. Член Експертної ради Комітету з питань освіти Громадської ради Дніпропетровської ОДА, 2020-2021рр.
  4. Член Громадської ради при Міністерстві культури України (Комісія з питань мистецтв та культурно-мистецької освіти), 2019-2020 рр.