ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ ТА СТАТУС БІЖЕНЦЯ

Біженцем є особа, яка не є громадянином певної країни і внаслідок обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може користуватися захистом цієї країни або не бажає користуватися цим захистом внаслідок таких побоювань.

Ще однією підставою отримання статусу біженця, крім наведених вище, згідно з Конвенцією про статус біженців від 28 липня 1951 р. є військова агресія. Процес легалізації статусу біженця має складний та тривалий характер.

Особи, які потребують тимчасового захисту – це іноземці та особи без громадянства, які масово вимушені шукати захисту в певній країні внаслідок зовнішньої агресії, іноземної окупації, громадянської війни або інших подій, що порушують громадський порядок у певній частині або на всій території країни походження.

Підставами для отримання особою, що залишила територію України, статусу особи, яка потребує тимчасового захисту, є війна та зовнішня агресія росії, а також іноземна окупація. Рада ЄС на засіданні в Брюсселі 04 березня 2022 р. проголосувала запустити Директиву ЄС 2001/55/EC від 20.07.2001 р. про тимчасовий захист, яка ніколи раніше не використовувалася і призначена для надання негайної допомоги та захисту біженцям через війну за спрощеним порядком. Директива про тимчасовий захист обходить традиційно перевантажену процедуру і пропонує швидкий і спрощений шлях до доступу до захисту в усьому ЄС. Статус отримання тимчасового захисту і статус біженця забезпечують право на притулок (квартиру, ліжко-місце), працю, освіту, соціальну допомогу, податкові пільги, а також покладає обов’язок щодо дотримання місцевих законів і розпоряджень органів влади.

Незважаючи на те, що українці мають право на отримання статусу біженця, процедура тимчасового захисту є швидшою і не обмежує право на працю, освіту, проживання тощо. Права осіб, які отримали тимчасовий захист в країнах ЄС:

- доступ до роботи (на відміну від отримання статусу біженця, відсутня вимога очікування 6 місяців);

- доступ до освіти: діти до 18 років мають право навчатись у закладах освіти на рівні громадян країни перебування;

- забезпечення житлом (заселення у центр чи надання засобів для проживання);

- доступ до соціального забезпечення;

- доступ до медичного обслуговування;

- право на відповідну інформацію про тимчасовий захист;

- можливість отримати статус біженця у майбутньому;

- можливість повернутися в країну громадянства в будь-який момент.

Статус біженця передбачає досить схоже коло прав, але головна різниця в тому, що не всі права стають доступними особі, яка перетнула кордон з моменту звернення з заявою про отримання статусу біженця. Так особі з відповідним статусом надаються виключно наступні права:

- житло (як правило, це спальне місце в центрі для біженців);

- безкоштовне харчування та необхідна медична допомога (обмежена);

- безкоштовний проїзд у громадському транспорті.

Тимчасовий захист не означає отримання статусу біженця, який надає права, аналогічні посвідці на проживання. Втім, особи, які отримали тимчасовий захист в ЄС, можуть у будь-який час подати заявку на отримання статусу біженця.

Тимчасовий захист буде діяти протягом 1 року, але якщо ситуація в Україні покращиться, механізм можуть достроково зупинити. Водночас цей період можуть автоматично подовжити ще на шість місяців, максимум двічі.

Тимчасовий захист можна втратити, якщо:

- війна в Україні завершиться і Рада ЄС прийме рішення про скасування тимчасового захисту українців;

- особа вчинила злочин проти миру, людства або неполітичний злочин (в останньому випадку до отримання тимчасового захисту).

Переваги тимчасового захисту перед отриманням статусу біженця є наступними:

- широке коло особистих прав, які можна реалізовувати одразу з моменту звернення;

- доступ до праці в країні перебування та інше забезпечення можна отримати з моменту звернення, а не очікувати до 6 місяців прийняття рішення про надання статусу біженця або додаткового захисту;

- одразу по закінченню війни можна безперешкодно повернутися до України на відміну від процедури отримання статусу біженця, оскільки в 6-місячний період очікування на рішення уповноваженого органу у наданні статусу біженця перетинати кордон країни перебування заборонено;

- статус тимчасового захисту можна отримати в будь-якій безпечній країні на Ваш вільний вибір, яка входить до Європейського Союзу;

- статус біженця можна отримати лише в тій безпечній країні, кордон якої Ви перетнули вперше.

Отже, з метою отримання доступу до всіх соціальних прав, які пропонують держави ЄС, ми радимо звернутись за отриманням саме тимчасового захисту. В такому разі всі права та заходи захисту будуть надані особі негайно, на відміну від заявника на отримання статусу біженця, який зможе скористатись більшою частиною прав тільки після отримання відповідного статусу.

 

Матеріал підготовлено професором кафедри міжнародного права Навчально-наукового інституту права та міжнародно-правових відносин Університету митної справи та фінансів, д.ю.н., професором О.В. Легкою.