Сьогодні Леоніду Васильовичу Деркачу мало б виповнитися 83 роки.

Л.В. Деркач народився 19 липня 1939 року в м. Дніпропетровську. Працював на підприємствах ракетної промисловості на «Південмаші». З грудня 1992 року керівник Державної служби України з питань технічного захисту інформації. З липня 1995 року голова Держмиткому України. Дійсний державний радник митної служби. З квітня 1998 року Голова СБУ. З 14 травня 2002 по 25 травня 2006 року — народний депутат України, член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

На чолі Державної митної служби України Л.В. Деркач прагнув створити нову генерацію митників. І у 1996 році за його поданням було створено Академію митної служби України, яка розпочала свою діяльність у Дніпропетровську 01 вересня 1997 року. За час існування закладу вищої освіти було підготовлено понад 12 000 висококласних професіоналів з митного, податково-фінансового, юридичного й інших напрямків життєдіяльності держави та приватного сектору. Майже 10 000 працівників митників різних категорій підвищили свою кваліфікацію, тобто кожен другий працівник митної служби пройшов підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації в Академії митної служби України.

Сам Леонід Деркач таким чином описував свій життєвий шлях: «Упевнений, мені пощастило в житті. По-перше, мене здебільшого оточували цікаві, віддані своєму народу люди, а також мої близькі, моя сім'я. По-друге, справа, якій я присвятив багато років, вважаю дуже потрібною і важливою для країни. Приносити користь державі, працюючи в колективі однодумців, — чи це не нагорода?»

Ми будемо завжди пам'ятати Леоніда Васильовича...